WordPress webdesign & branding

EkkaPixels

EkkaPixels

Hogyan kezeld a lassú szezont a vállalkozásodban (és hozd ki belőle a legtöbbet!)

2024. július 05. - EkkaPixels

Néhány évvel ezelőtt én is webdesignerként vészeltem át az első nyaramat. És a nehezebbik úton megtanultam, hogyan kezeljem a lassú szezonokat a vállalkozásomban.

Ugorjunk vissza egy kicsit az időben.

Ez akkor volt, amikor a második gyerkőcöm 1,5 éves volt, nagyobbik 6,5, azaz ebben a korban még nem táboroznak nyáron folyamatosan. Vagyis OTTHON VANNAK, és rám várnak, hogy lefoglaljam őket. 

Nem probléma, azt terveztem, hogy dolgozom amikor csak tudok, párom időbeosztását beírtam a naptáramba, beizzítottam a nagyszülőket, hogy márpedig én dolgozni is fogok.

Aztán a vége... pofára esés.

Egész nyáron csak egy ügyfelem volt... egy!

Elkezdtem kérdezgetni magamtól, hogy vajon nem megy így tönkre a vállalkozásom, nem kellene esetleg külföldön is próbálkoznom angol nyelven, hogy munkát kapjak... és persze egy csomó nem túl hasznos vagy produktív elfoglaltságot csináltam, hogy elüssem az időt.

Most, hogy egy csomó nyarat átvészeltem a webdesign vállalkozásomban, elmondom, mit tanultam arról, hogyan kezeld a lassú szezont a vállalkozásodban (és ami a legfontosabb, hogyan hozd ki belőle a legtöbbet!).

Először is... hacsak nem az idegenforgalomban vagy az esküvői iparban dolgozol, a nyár a legtöbb vállalkozásban csendes vagy lassú szezont jelent. Egyes iparágakban a nyári hónapokban több mint 10%-kal csökken a weboldal forgalma, és amikor másokkal is beszéltem, akiknek vállalkozásuk van, azt vettem észre, hogy ezt a való életben is tapasztalták.

Mint azt tudod, ha már egy ideje itt vagy… a weboldal forgalmának csökkenése általában az email lista növekedésének és a megkeresések / értékesítési számok csökkenéséhez vezet… ami az első tipphez vezet, hogyan kezeld a lassú szezont a vállalkozásodban….

Tudd, hogy a lassú szezon nem személyes!

Ha látod az adatokat, akkor személytelenné teheted az üres postaládát és a weboldal forgalmának csökkenését, és emlékezz, hogy nem te vagy az oka! Nem ment hirtelen "tönkre a vállalkozásod és nem kell visszamenned az álláskeresésbe!

A nyár csak általában lassabb, mivel az emberek szabadságon vannak, zsonglőrködnek a szintén szabadságon lévő gyerekeikkel, arra várva, hogy szeptemberben megérkezzen a "vissza az iskolába, kezdjünk el újra produktív dolgokat csinálni" érzés (új tolltartó és géles tollak valaki?).

Az első számú tipp tehát az, hogy tudd, hogy a nyár gyakran lassú szezont jelent a vállalkozásodban, ez nem személyes ÉS… mint a valódi évszakokban, ez valószínűleg jó dolog - mind a 4 évszakra szükségünk van a dolgok fejlődéséhez, beleértve a vállalkozásodat is!

Tarts szünetet, amikor a közönséged is

Ha tudod, hogy a közönséged vagy az ügyfélköröd épp fagylaltot majszol és sütteti a hasát, miért nem teszed te is ugyanezt? (persze használj 50 faktoros védelmet 😉)

A lassú időszakok tökéletesek a szünetre, mivel ilyenkor nincs olyan érzésed (ami mindannyiunknak megvan időről időre), hogy visszautasítod a munkát, vagy hogy sz*rviharba kell majd visszatérned. Ha van egy csapatod, ez remek alkalom lehet arra, hogy beiktass egy lazítós vakációt, miközben kevesebb kézre van szükséged.

A repülőjegyárak a főszezonban sírva fakasztanak?

A szünet nem feltétlenül kell, hogy nyaralás legyen - lehet a munkaritmusod lelassítása, hogy időt szakíts olyan dolgokra, amiket általában nem szoktál csinálni.

Több hosszú hétvégét vagy rövidebb szünetet is tarthatsz, vagy egyszerűen csak pakold be a bankkártyádat, és szállj fel egy repülőre, amely elvisz 'illeszd be ide álmaid célállomását' !

Valamilyen szünet vagy digitális detox kiváló módja annak, hogy feltöltődj, amíg a lassabb szezonban vagy, így felkészülhetsz arra, amikor a dolgok újra felpörögnek!

Rendszerezz és takaríts a vállalkozásodban!

Amikor a mindennapokban nagy a nyüzsgés, akkor valószínűleg elég nagy rendetlenség halmozódik fel a bizniszedben… Gondolj például arra a vendégszobára, ami még mindig tele van dobozokkal, amiket nem pakoltál ki, amikor beköltöztél, vagy az íróasztalod alatti fiókra, ami annyira tele van, hogy már abban sem vagy biztos, hogy kinyílik… nem is beszélve arról, hogy mi van benne.

A vállalkozásodban szinte biztosan van ezek digitális változata - címkézetlen fájlok, egy merevlemez, amelynek szervezési rendszere jobb napokat látott, egy csomó rögzített Zoom felvétel, amelyeket rendezni kell, vagy meg kell szabadulni tőlük. A nyár remek alkalom arra, hogy szó szerint és átvitt értelemben is rendet rakj, hogy ezáltal hatékonyabban tudj dolgozni, és legyünk őszinték, egyszerűen csak nyugodtabbnak és jobban érzed magad a mindennapokban.

Itt van néhány olyan dolog, amit érdemes lehet rendszerezni/rendbe rakni:

 • Számlák és szerződések iktatása és rendszerezése
 • A beszélgetések felvételeinek átnézése, címkézése, rendszerezése és a nem szükségesek törlése.
 • A készletek vagy eszközök (fizikai vagy digitális) rendbetétele.
 • Rendezd a naptáradat - nézd meg, hogy a munkaritmusod működik e, és szükség esetén módosítsd. Gondold át a csoportosított feladataidat és szervezd át őket.
 • Fontos fájlok biztonsági mentése (szeretek dupla biztonsági mentést készíteni egy felhőalapú rendszeren és egy merevlemezen).
 • Takarítsd ki a postaládádat - vannak olvasatlan emailek? Szabadulj meg tőlük! És ha a bejövő üzenetek között rendetlenség van, érdemes mappákat vagy címkéket létrehozni, hogy könnyebb legyen folyamatosan rendet tartani.
 • Töröld az inaktív feliratkozókat az email listádról, hogy javítsd a kézbesíthetőséget (és mert nem akarsz folyamatosan emaileket küldeni azoknak, akik nem nyitják meg őket - ez mindenkinek rossz, különösen a környezetnek!)

  Frissítsd és tökéletesítsd a weboldaladat

  Ez a lassú szezon tökéletes arra, hogy javításokat és egy kis "nyári tisztítást" végezz a honlapodon.

  Érdemes elvégezni egy weboldal auditot, és kideríteni, milyen egyszerű frissítéseket kell végrehajtanod (elavult árazás, nyitvatartási idő és egyéb alapvető dolgok), beleértve az új szolgáltatási oldalakat, új portfólióelemeket, a márka frissítését vagy korszerűsítését. Ha lehet, használj adatokat a fejlesztési lehetőségek felismeréséhez. A mindennapos elfoglaltság zavaró tényezői nélkül meg fogsz lepődni, hogy mennyi mindent el tudsz végezni!

  Nem tudod, hol kezdd - jelentkezz be hozzám egy weboldal auditra, és a stratégiád és az én szakértelmem alapján kidolgozunk egy tervet, így pillanatok alatt beindulhat a vállalkozásod.

  Ha a weboldalad tényleg elöregedett egy kicsit, akkor lehet, hogy itt az ideje egy új weboldalnak. És a nyár nagyszerű alkalom arra, hogy belevágj és elkészítsd - olvasd el ezt a bejegyzést, amiben mutatok 6 jelet arra, hogy itt az ideje egy új weboldalnak!

  Frissítsd fel a tartalmat

  Támogatom a tartalomkészítés ütemezését, és a nyári lassú szezon tökéletes alkalom erre!

  • Kezdd a kulcsszókutatással, hogy elkészítsd a tartalomtervedet.
  • Ezután tervezz meg egy csomó bejegyzést vagy videót.
  • Szerkeszd/írd meg őket (a kulcsszavakat szem előtt tartva).
  • Ütemezd be őket a közzétételre.

  A Chat GPT segítségével a tervezési szakaszban (nem vagyok rajongója a tényleges tartalom létrehozásának, még nem…) könnyen meg tudod csinálni az őszi negyedév tartalmát egy hét alatt, így sokkal több időd marad az őszi hajrára.

  Top tipp - hozd létre és ütemezd az emaileket és a közösségi posztokat az őszi tartalmak csoportosítása részeként, hogy valóban stresszmentes legyen az év vége!

  Nézd át a stratégiádat és céljaidat az év hátralévő részére!

  Gyakori hiba, amit a kisvállalkozásoknál látok, hogy az éves tervüket az év során egyszer elkészítik, majd elfelejtik. A nyári lassú szezont használjuk arra, hogy kicsit visszatekintsünk, megnézzük a kitűzött célokat és stratégiát, és megnézzük, hol tartunk, és szükség szerint finomítsunk rajta.

  Lehet, hogy több információra van szükséged az ideális ügyfeledről, és kissé módosítanod kell a velük való kommunikáción.

  Vagy talán az év első felében az adatokból valami olyan fontosat tanultál, ami alapján megváltoztatod, hogyan tervezed egy termék bevezetését az év második felében.

  Talán úgy döntöttél, hogy valamit nem teszel meg, hogy a dolgok hatékonyabbak maradjanak, vagy egy olyan kiegészítő ajánlatot hozol létre, amellyel kapcsolatban rengeteg érdeklődést kaptál.

  Bármi is legyen az (és még ha ez egy megerősítés is, hogy a terved helyes, és jól haladsz), felbecsülhetetlen értékű, ha szánsz egy kis időt arra, hogy átgondold, hol tartasz!

  Nem írtál éves elemzést vagy tervet januárban? Ez sem baj - nincs szabály, hogy akkor kellett volna megtenned, sőt, ha akarod, most is megteheted (a te bizniszed a te szabályaid!).

  Tanulj új készségeket!

  Az olyan lassabb időszakok, mint a nyár, remek alkalom arra, hogy elvégezz egy tanfolyamot vagy megtanulj egy új készséget, ami segít a bizniszedben… a csudába, ez egy remek alkalom arra, hogy olyat is tanulj, aminek semmi köze a bizniszedhez!

  Ez különösen neked szól, ha már befektettél egy tanfolyamba vagy coachingba, és még nem kezdted el - itt az idő! Szakíts időt minden nap (vagy akár egy-két héten is - képzeld el, hogy ez egy konferencia), hogy belevágj egy olyan tanulásba, amire már régóta vágytál!

  Webdesigner vagy leendő webdesigner vagy? Ez a két kedvenc tanfolyamom, amit nagyon tudok ajánlani, ha szakmai fejlődésre vágysz:

  Térj át egy egészségesebb ritmusra és szokásokra!

  Az egyik dolog, amiben én is vétkes vagyok, az a túlhajszoltság. Ez nem egy állandó dolog, de vannak olyan időszakok, amikor komolyan küzdök azért, hogy egészséges szokásokat alakítsak ki és tartsak fenn a munka és az élet körül.

  Mivel egy új szokás kialakításához 21-30 napra van szükség… és 2 hónappal az új viselkedés automatikussá válása előtt, használjuk a nyári lassú szezont arra, hogy az új szokást a helyére tegyük és hagyjuk, hogy beépüljön! Mivel kevesebb a napi munkád, így amellett helyére teheted azokat a dolgokat, amelyekre mindig is szeretted volna felépíteni a napi vagy heti munkaritmusodat, és hagyhatod, hogy beépüljenek. Így amikor a dolgok ismét felpörögnek, már olyan szokásod lesz, amelyet könnyebb megtartani (és sokkal egyszerűbb, mintha egy új szokást próbálnál kialakítani a zsúfoltabb szezon káoszában!).


  Most joggal kérdezheted, hogy "Ok, Era, ez mind szép és jó, de honnan lesz nekem ebből bevételem?"

  Megértelek! Szerencsére miután a vállalkozásom már több éve működik, felépítettem egy puffert, hogy a nyár folyamán boldogan ki tudjam fizetni magam, ha a dolgok csendesebbek, de az első évben nem volt ilyenem, és ha neked sincs még ilyened, én teljesen megértem!

  Szóval... itt van néhány ötlet, hogy a csendesebb nyári szezonban is keressünk egy kis pénzt.

  Keresd fel a meglévő ügyfeleidet

  Nagyszerű módja lehet a meglévő ügyfeleiddel való újbóli kapcsolatfelvételnek, hogy emlékezteted őket arra, még mindig itt vagy, és érdeklődj, hogy szükségük van-e valamire. Mivel egy olyan csoportról van szó, akik már bíznak benned és kapcsolatban állnak veled, kevésbé kell "bizonyítanod", és ha szintén vállalkozókról van szó, akkor könnyen lehet, hogy a nyári lassú szezont élik ők is, ami azt jelenti, hogy több idejük és lehetőségük van arra, hogy kapcsolatba lépjenek veled, mint az év más időszakaiban.

  Top tipp - ahelyett, hogy eladással kezdenéd, kezdd azzal, hogy értéket kínálsz nekik az üzleti életük ezen időszakához kapcsolódóan, és onnan indulj tovább!

  Tarts egy különleges akciót

  Az egyik nagyszerű módja annak, hogy gyors bevételre tegyél szert, ha villámértékesítést tartasz - a sürgősség, amely egy nagyszerű ajánlatból ered, elősegítheti, hogy az emberek könnyebben döntsenek, és segíthet növelni az eladásokat. A vállalkozásodtól függően - adhatsz árengedményt egy digitális termékből, egy termékcsomagból vagy coaching foglalkozásokból, vagy akár egy később igénybe vehető szolgáltatást is eladhatsz kedvezményesen, nehogy az emberek nyaralása akadályozza őket (pl. X% kedvezmény a coaching csomagodból - a foglalkozásokat bármikor le lehet foglalni az év végéig).

  Emeld meg az áraidat

  Szóval ez nem valószínű, hogy a lassú szezont felpörgeti és egy csomó pénzt fog hozni, de ha megnézed az áraidat, és úgy gondolod, hogy alacsonyak, akkor az árak emelése valószínűleg segíteni fog az őszi bevételek növelésében - így segítve az egész éves eredményedet.

  Valószínű, hogy az áraid túl alacsonyak az általad kínált értékhez képest, ezért szánj egy kis időt arra, hogy megnézd, hol van a viszonyítási pont az ágazatodban, milyen értéket kínálsz a termékeiddel/szolgáltatásaiddal, és ennek megfelelően dönts.

  Csökkentsd a költségeidet/ növeld a hatékonyságodat

  A vállalkozásod jövedelmezőségének 2 kulcseleme van - a bevétel és a költségek. Az első 3 ötlet a bevételek körül forog, de ezt az extra időt arra is felhasználhatod, hogy azonosítsd a csökkenthető költségeket. Talán egy előfizetés vagy szoftver, amiért fizetsz, de nem használod, vagy talán van egy olyan tagságod, amire egyszerűen már nincs szükséged.

  Van-e lehetőség valaminek az automatizálására, ami jelenleg rengeteg időt vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy te/ a csapatod hatékonyabban tudsz dolgozni, és ezáltal több értéket tudsz teremteni?

  Használd a nyári lassú szezont arra, hogy megnézd, hogyan tudsz pénzt megtakarítani a vállalkozásodban az év hátralévő részében.

  Egy utolsó gondolat…

  Őszintén szólva, a nyári lassú szezont a vállalkozásodban egyetlen szóval jellemezhetjük: tervezés.

  Hogy ez mit is jelent valójában, én 3 dolgot teszek…

  1. Igyekszem ügyelni arra, hogy a megfelelő gondolkodásmóddal rendelkezzek. Ebben az esetben ez az üzlet minden évszakban van, és minden évszakra szükségünk van - a legfontosabb, hogy nem rólam szól! Ha ehhez meditációra, naplóírásra, motivációs podcastok hallgatására van szükség, megteszem. A megfelelő gondolkodásmód a titka minden üzleti sikernek egész évben!
  2. Pénzügyileg úgy tervezek, hogy az év forgalmasabb időszakaiban, amikor több pénzem van, olyan fizetést adok magamnak, hogy bőven maradjon pénz a vállalkozásomban, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy a lassabb időszakokban nem lesz elég pénzem (emellett szeretem, ha egész évben egyenletes a fizetésem - így sokkal jobban tervezhető a pénzügyem, és kevesebb stressz ér hónapról hónapra!
  3. Azt tervezem, hogy a legtöbbet hozom ki belőle! Hányszor gondolok arra a sűrű időszakokban, hogy - Ó, bárcsak lenne egy kicsit több időm (ide írd be, amire vágysz!) Nos, itt az idő - és hogy ne vesztegessem el, előre megtervezem, hogy a legtöbbet hozzam ki ezekből a csendesebb hetekből, mert egy dolog biztos, az ősz gyorsabban fog eljönni, mint gondolnád!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekkapixels.blog.hu/api/trackback/id/tr3518441247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása