WordPress webdesign & branding

EkkaPixels

EkkaPixels

Miért nehezebb létrehozni egy egyszerű weboldalt, mint amilyennek látszik?

2021. december 14. - EkkaPixels

simplesite.jpg

Mondtad e már te is valaha, hogy: „CSAK egy egyszerű weboldalt szeretnék!”? Ezt sokszor hallom ügyfelektől, érdeklődőktől, ezért biztosan a te fejedben is megfordult már legalább egyszer.

Általában azok az emberek fordulnak hozzám ilyen jellegű kéréssel, akik egyedül próbálták meg létrehozni a saját honlapjukat, vagy olyan fejlesztővel dolgoztak, aki nem tartotta be ígéreteit. Így van egy weboldaluk, amit nem szeretnek, de már túl sok időt, pénzt és energiát fektettek bele, és nem tudják, hova/kihez forduljanak. A weboldaluk bővítményekből készült patchwork munkának tűnik, ahol a bővítmények ráadásul nem kompatibilisek egymással, ezért a weboldaluk, amit annyira szerettek volna, most kész káosz.

Ha volt már hasonló tapasztalatod, akkor tudod, hogy az „egyszerű” weboldal létrehozása közel sem annyira egyszerű. Egy olyan weboldal létrehozása, ami „mindent” tud, valójában az egyszerű ellentéte, még egy gyakorlott webdesignernek is. Ne érts félre, ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megcsinálni. Ez azt jelenti, hogy a folyamat sokkal bonyolultabb, mint gondolnád.

A WikiSzótár két meghatározást ad az „egyszerű” szóra:

  1. bonyolultság nélküli, könnyen megérthető;
  2. mentes minden részlettől;

Az 1. meghatározás szerint, ha a neked megfelelő weboldal létrehozása tényleg egyszerű lenne, akkor te is könnyedén elkészíthetnéd. Ha valóban így lenne, most nem olvasnád ezt a bejegyzést.

Tapasztalatom szerint azoknak a vállalkozásoknak, amelyek egy bizonyos szintű használhatóságot szeretnének a weboldalukra, megépíteni a weboldalukat nem egy 1-2-3 lépéses folyamat. Összetett és több lépésből áll, tehát röviden – nem túl egyszerű. Még akkor is, ha egy meglévő sablonból indulunk ki, a weboldalnak még mindig számos olyan része van, amelyet a sablon nem képes kezelni, például a tartalom megírása és a domain regisztrálása.

Másrészt a 2. meghatározás szerint azt sem hiszem, hogy bármelyik vállalkozás tulajdonosa örülne, ha weboldala mentes lenne minden részlettől. A legtöbb vállalkozó azt szeretné, hogy weboldala a márkáját és személyiségét tükrözné. Fogadok Te is így vagy vele!

Ezért amikor valaki egyszerű weboldalt kér tőlem, nem esek abba hibába, hogy azt gondolom, könnyű dolgom lesz, mert ritkán van ilyen.

Ehelyett inkább arra koncentrálok, hogy milyen célja van a weboldallal …

  • szolgáltatásai és márkája népszerűsítése annak érdekében, hogy automata rendszeren keresztül pénzt keressen
  • lehetőséget ad követőinek, hogy regisztrálhassanak a heti újdonságokra
  • lehetővé teszi az emberek számára, hogy megismerhessék tartalmait, és feliratkozhassanak az ingyenes szolgáltatásokra
  • zökkenőmentes integráció CRM és e-mail marketing rendszereivel
  • lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megvásárolják termékeit
  • a tanfolyam platformja vagy tagsági oldala összekapcsolása
  • értesíteni tudja követőit a közelgő eseményekről
  • és még sok minden más!!!

Én úgy értelmezem a kérésüket egy „egyszerű” weboldallal kapcsolatban, hogy olyan weboldalt hozzak létre nekik, amely magától működik és a látogatók könnyen eligazodnak rajta, miközben mindazt tudja, amit korábban felsoroltam. És ez így rendben is van. Tulajdonképpen mindenki ezt várja el saját weboldalától.

Hogy megértsd jobban, miről beszélek, amikor azt mondom, hogy nem könnyebb egy egyszerű weboldalt létrehozni, itt egy hasonlat:

Ha iPhone-od van, valószínűleg nagy rajongója vagy az Apple termékeknek, de miért is van az Apple-nek annyi hűséges vásárlója, követője? Mert termékeiket könnyű használni, azaz szinte az összes olyan funkciót tudja, amire egy átlagos telefonhasználónak szüksége van. De vajon a külső alatt is egyszerűség rejlik? Egyáltalán nem.

Gondoltál e már arra, miért az iPhone és MacBook az egyik legdrágább eszköz a piacon? Mert az Apple milliárdokat költ termék design kutatásra és fejlesztésre, ezért amit te felhasználó oldalon „egyszerűnek” tapasztalsz, technológia szinten eljutni oda az minden, csak nem egyszerű.

Ugyanez vonatkozik az „egyszerű” weboldalra is. Ahhoz hogy a weboldalt könnyű legyen használni, könnyen lehessen navigálni rajta, rengeteg tervezés és munka előzi meg. Ez egy óriási része annak az értéknek, amit adok az ügyfeleknek, és amit hajlandóak is megfizetni. Ezek színfalak mögötti munkák, amik nem igazán érdekesek a hozzá nem értőknek. Viszont ezek segítenek gördülékeny felhasználói élményt létrehozni, amellyel irányítani tudjuk a látogatók tevékenységeit a weboldalunkon.

Vágytál e már valaha egy „egyszerű” weboldalra, amely könnyedén megmutatja a személyiségedet ugyanakkor teljes mértékben megtestesíti mindazt az értéket, amit Te a szakértelmeddel és gyakorlatoddal nyújtani tudsz? Ha igen, Keress Bizalommal, és megtervezem Neked!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekkapixels.blog.hu/api/trackback/id/tr2916783346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása