EkkaPixels

WordPress webdesign & branding

Mire számíts, ha webdesignert alkalmazol?

2023. szeptember 07. 12:00 - EkkaPixels

Tehát elszántad magad, és ismeretlen területre lépsz azzal, hogy profi webdesignt bízol meg a weboldalad elkészítésével?

Először is gratula!

Ez egy hatalmas befektetés a vállalkozásodba, és igazi fordulópont sok vállalkozás és vállalkozó számára. Nem leszel többé az újonc, aki maga barkácsolja a weboldalát. Minden vállalkozás számára izgalmas előrelépést jelent, ha egy komoly, profi weboldallal lép az online világba.

Nem egyszerű feladat kitalálni, hogy a csudába legyen online jelenléted, de szerencsére egy webdesigner sokkal könnyebbé és élvezetesebbé teheti az egész folyamatot. Így foglalkozhatsz más fontos dolgokkal… például a vállalkozásod vezetésével, ami szerintem önmagában is teljes munkaidős állás.

Tehát mire számíts, ha webdesignerrel dolgozol? Mindjárt megtudod! Minden webdesigner a maga módján csinálja a dolgokat, de van néhány állandó dolog, amire érdemes odafigyelni.

Bár bevallom, nem ez a világ legizgalmasabb témája, de ha tudod, hogyan csinálja a legtöbb webdesigner, az segít kiválasztani a megfelelő tervezőt.

Fizetési feltételek

Általában a webdesignereknek előleget kell fizetned, amivel biztosítod a helyedet. Ez a teljes weboldal tervezési árának 25-50%-a között mozog. A tervezőtől függően a projektedet hetekkel, vagy hónapokkal később tudja csak vállalni.

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ügyfelek 90%-a szeretné "minél hamarabb" elindítani a weboldalát, amikor érdeklődik. De jó ha tudod, hogy az igazán keresett tervezőknek általában van némi várakozási ideje a foglalás és a projekt indulása között. Ha le szeretnéd "foglalni" a hőn áhított webdesignert, ne halogasd, nézd meg a weboldalát, hogy megtudd, mikorra tud vállalni, és ennek megfelelően tervezd meg, mikor kérsz árajánlatot.

Sok tervező ezután a fennmaradó (50% - 75%) kifizetést a projekt befejezésekor kéri. Igaz, az sem szokatlan, hogy a tervezők felosztják a fennmaradó összeget, és két kisebb befizetést kérnek, egyet a projekt tényleges megkezdésekor, egyet pedig akkor, amikor az befejeződik.

Szerződés

A webdesigner szerződést köt veled, mielőtt elkezdené a közös munkát. Pontosan felvázolja, hogy mit tartalmaz a csomag (oldalak száma, extra funkciók, átfutási idő, fizetési feltételek stb.). Ez véd téged és a webdesignert is, és minden le van tisztázva, hogy mit és mennyiért kapsz. Ezért figyelj arra, hogy csak olyan tervezővel dolgozz együtt, aki szerződést köt veled. Így tudni fogod, hogy nem kerülsz semmilyen kínos helyzetbe.

Ó, és tudod… mindenképpen olvasd el a szerződést, mielőtt aláírod. Mindig szívesen átbeszélem a dolgokat azokkal az ügyfelekkel, akiknek kérdéseik vannak a szerződésünkkel kapcsolatban. Sok webdesign szerződésben benne van, hogy ki készítette a weboldalt (X. által tervezett oldal) minden oldal láblécében szerepel, és ott is kell maradnia. De vannak olyanok, akik nem szeretnék, hogy ott legyen, nekik gyakran fizetni kell azért, hogy ne jelenjen meg. Ez csak egy példa arra, hogy miért fontos a szerződés elolvasása.

A projekt hossza

A projekt hossza valójában a weboldal méretétől függően változik. A legtöbb átlagos méretű weboldal (5–10 oldal) elkészítése 4–8 hetet is igénybe vehet. Általában nincs garantált befejezési dátum, a projekt akkor fejeződik be, amikor az ellenőrzési és módosítási körök befejeződnek. Minél gyorsabban adod át a webdesignernek a tartalmat és kívánt módosításokat, annál gyorsabban halad a tervezési folyamat.

Néhány webdesigner úgy módosította a folyamatát (engem is beleértve), hogy egyszerre csak 1 ügyfelet vállalnak, és 2-3 hét alatt elkészítik a teljes weboldalt, fix befejezési dátummal. Ez a folyamat nagyon sokak számára vonzó lehet, de ez megköveteli, hogy az ügyfelek gyorsan adjanak visszajelzést, és a projekt megkezdése előtt legyen készen a weboldal tartalma: szövegek és képek. Tehát mindkét folyamatnak vannak előnyei, ez csak az általad preferált időtartamtól függ, és attól, hogy tudsz-e gyorsan reagálni, és visszajelzést adni a weboldalról.

Módosítások, visszajelzések

Minden webdesigner lehetőséget ad arra, hogy módosítsd a weboldalt. 2-3 módosítási kör a norma, amelyet a weboldal tervezési csomag tartalmaz. Általában a tervezők több módosítási kört is engedélyeznek, ha a szerződésben szereplő módosítási körökön kívül szeretnél még némi finomítást, de ezekért általában felárat kell fizetni.

Folyamatos támogatás

Sok WordPress tervező havi karbantartást is nyújt, amelyet érdemes igénybe venned, mivel amikor a WordPress-szel kapcsolatos problémák merülnek fel, általában szükség van a weboldalak hátterének és kódolásának alapos ismeretére.

Oktatás

Sok webdesigner a weboldal átadása után ad némi oktató anyagot arról, hogyan használd a weboldalad, hogyan kell idővel szerkeszteni és frissíteni. Néhányan ezt egy példaweboldalon előre felvett videó formájában teszik meg, mások (beleértve engem is) élőben, képernyőmegosztással mutatják meg a weboldal használatát. Én fel is veszem ezeket a konzultációkat, és elérhetővé teszem a videót az ügyfelek számára, hogy újra megnézhessék, hogyan kell csinálni valamit, ha elfelejtik.

Ha fontos számodra, hogy magabiztos legyél a weboldalad kezelésében, és tudj fényképeket cserélni, árakat módosítani, és saját magad elvégezni finomításokat, mindenképpen válassz olyan webdesignert, aki a weboldal átadása után megmutatja neked a weboldal használatát.

Weboldal tartalma

A webdesignerek általában megkövetelik, hogy a weboldal tartalmát (szöveget és fényképeket) készítsd elő még a tervezés megkezdése előtt. Mások enélkül dolgoznak, és „példa” tartalmat helyeznek el (Lorem ipsum és stock fényképek).

Terveztem már weboldalt mind a két módszerrel, és azt kell mondanom, hogy az ügyfelek lényegesen jobb weboldalt kapnak, ha a valódi tartalmaikat használjuk fel a tervezés során. Ha nem a végleges tartalom van a weboldalon, nehéz visszajelzést adni. Ráadásul ha a weboldal „elkészült”, az ügyfélnek be kell lépnie, és ki kell cserélnie az összes tartalmat a valódira. Ami igazából csak felesleges munka, ezt a tervező is elvégezhette volna. Ha valódi tartalmat használunk a tervezésben, a weboldal elkészültét követően valóban készen állsz az indulásra.

Mivel jobban szeretem úgy átadni a weboldalakat, hogy már a végleges tartalom van rajtuk, ezért én már csak akkor kezdem el az ügyfelek weboldalát tervezni, amikor a tartalom is készen van.


Ha készen állsz a nagy lépésre, és tetszik az ötlet, hogy a weboldalad mindössze 3 hét alatt elkészül, akkor írj nekem!

Készítsük el a weboldalad →

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekkapixels.blog.hu/api/trackback/id/tr9618189907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása