WordPress webdesign & branding

EkkaPixels

EkkaPixels

Hogyan válassz webdesignert – Teljeskörű útmutató kisvállalkozások számára

2024. július 19. - EkkaPixels

Amikor potenciális ügyfelekkel beszélgetünk, az egyik dolog, ami gyakran felmerül, hogy aggódnak azon, hogy a „helyes választást” hozzák meg, amikor webdesignert választanak vállalkozásuk számára.

Megértem, hogy a webdesigner kiválasztásának kérdése fontos döntés, hiszen a weboldaltervezés nagy befektetés, és a weboldal sikere egy vállalkozás számára döntő fontosságú, hogy jól válasszunk!

Ne aggódj! Íme a legjobb útmutató a webdesigner kiválasztásához - különösen a kisvállalkozók és a hozzád hasonló egyéni vállalkozók számára!

#1 Hogyan válassz webdesignert első lépés: Nézd meg a potenciális webdesignerek korábbi munkáját

  • Kezdd azzal, hogy megnézed a leendő webdesignerek portfólióját.
  • Ha lehet, nézd meg az általuk tervezett élő weboldalakat is.
  • Nézd meg, hogy a stílusuk összhangban van e a tiéddel.
  • Figyeld meg, hogy a weboldalaik szakszerűen vannak e elkészítve - ezt a linkek ellenőrzésével, a tartalom áttekintésével és a weboldalak vizsgálatával teheted meg.
  • Meg tudod állapítani az oldal meglátogatásával, hogy mi a weboldal stratégiája (mit szeretne a weboldal tulajdonosa, hogy mit csinálj, amikor ott vagy?) Ez egy remek módja annak, hogy teszteld, hogy stratégiailag terveznek e, vagy csak csinosítják az oldalakat.

#2 Hogyan válassz webdesignert második lépés: Nézd meg, hogy van e webdesign vagy szakmai tapasztalatuk a te szakterületeden

Ez nem feltétlenül jelent problémát, de hihetetlenül hasznos lehet olyan webdesignert választani, aki már dolgozott másokkal a te szakterületeden belül. Ők ugyanis jobban megismerik az adott szektor jellegzetességeit, valamint a weboldaladdal kapcsolatos célkitűzéseket és funkciókat, amelyekre szükséged lehet. Terveztem például mérnök iroda, edzők, turizmus, utazás, brand designer, kreatív szakember és fotósok számára. Dolgoztam környezetmérnökként, koordinátorként és van fitness edzői végzettségem🤭. Emellett (🙃) vállalkozó is vagyok! Ezért különlegesen jól ismerem ezeket az iparágakat és összefüggéseket, ami extra előnyt ad, amikor másokkal dolgozom ezekben az iparágakban.

Egy másik dolog, ami hasznos lehet, hogy olyan webdesignert válassz, aki már dolgozott olyanokkal, akik az üzleti fejlődésnek ugyanabban a szakaszában vannak, mint te. Én például általában kezdő vállalkozásokkal dolgozom, ami azt jelenti, hogy nagyon jó helyzetben vagyok ahhoz, hogy támogassam az embereket az első weboldalukkal, valamint az induló üzleti szakaszban felmerülő gyakori kérdésekkel és kihívásokkal kapcsolatban. Dolgozom tapasztaltabb vállalkozásokkal is, de különösen kedvelem azokat, akik üzleti útjuk kezdetén állnak.

#3 Hogyan válassz webdesignert harmadik lépés: Beszélj a korábbi ügyfeleikkel (vagy legalábbis nézd meg az ajánlásokat)

A legjobb emberek, akik elmondhatják, hogy milyen tapasztalataik voltak a webdesignerrel való együttműködésről, a korábbi ügyfeleik. Kérdezd meg, hogy a webdesignered kapcsolatba hoz-e azokkal az emberekkel, akiknek a múltban weboldalakat készített, hogy közvetlenül kérdezhess tőlük (ha biztosak a munkájukban, általában szívesen megteszik ezt).

Néha a tervező portfólióján vagy közösségi média fiókjain keresztül meg is találhatod korábbi ügyfeleik elérhetőségét - általában az emberek egyáltalán nem bánják, ha udvarias üzenetben megkérdezed, milyen volt a tapasztalatuk (és azok, akik elégedettek voltak, általában szívesen áradoznak a választott webdesignerükről!).

Nem tudsz beszélni korábbi ügyfelekkel? Nézd meg helyette a véleményeiket és az ajánlásaikat. (Ne feledd, hogy a webdesignerek általában maguk választják ki az ajánlásokat, így nem valószínű, hogy elégedetlen ügyfelek visszajelzéseit fogod látni, használd például a Google-ról vagy a Facebookról származó értékeléseket, ahol lehetséges, hogy biztosan lásd az ügyfelek által írt és leadott értékeléseket).

#4 Hogyan válassz webdesignert negyedik lépés: Jelentkezz be egy ingyenes konzultációra és tedd fel a kérdéseidet

Olvasd el az alábbi listát a "kötelezően feltett" kérdésekről, amelyeket a webdesignerednek kell feltenned.

Teszteld az összhangot is - úgy érzed, hogy tudsz vele dolgozni? Az ingyenes konzultáció remek módja annak, hogy megismerd a tervezőt, mint személyt, és egyúttal remek lehetőség arra is, hogy átbeszéld a legfontosabb kérdéseidet.

#5 Hogyan válassz webdesignert ötödik lépés: Írd fel azokat a kérdéseket, amiker a webdesigner kérdez tőled

  • Érdekli őt a stratégiád, a céljaid és a prioritásaid?
  • A potenciális webdesigner "jó értelemben" kihívás elé állít?
  • Figyel, amikor válaszolsz (ezt nehéz megmondani egy telefonhívás során, de jó jel lehet, ha kapcsolódó kérdéseket tesz fel, vagy bólogat, a kamerába néz vagy jegyzetel)?
  • Olyan kérdéseket tesz fel, amelyek elgondolkodtatnak?
  • Úgy érzed, hogy azt is mérlegeli, hogy megfelelő-e számodra (egy olyan webdesigner, aki őszintén megmondja, ha nem ő a legmegfelelőbb számodra, értékes dolog!)?

Ne feledd, hogy egy szép weboldal nem feltétlenül jó weboldal - figyeld meg, hogy úgy foglalkozik-e veled, hogy ezáltal lehetővé válik egy erős stratégiai alapokon nyugvó weboldal létrehozása.

#6 Hogyan válassz webdesignert hatodik lépés: Figyeld meg, hogy a webdesignernek rendben vannak e a dolgai

  • Gyorsan válaszol a webdesigner az emailekre?
  • Van a webdesignernek megbízható szerződéses és fizetési rendszere és folyamata?
  • A webdesigner hozzáállása professzionálisnak tűnik?

A honlapkészítés folyamatát milliószor könnyebbé teszi az, aki határozott folyamatokkal rendelkezik és jó projektmenedzser. A fenti néhány nagyszerű jel, amire érdemes odafigyelni, hogy kiderüljön, hogy ez így van-e. Egy olyan webdesigner, akit hajkurászni kell, hogy válaszoljon az emailekre, vagy akinek úgy tűnik, hogy nincsenek egyértelmű rendszerei, valószínűleg nem az a személy, akivel gyerekjáték lesz együtt dolgozni a projektben.

Végül ezen a ponton - ha nincs szerződés … fuss el! Minden tisztességes webdesignernek korrekt és átlátható szerződése lesz, amely mindkettőtök szerepét, felelősségét és pozícióját világossá teszi.

#7 Döntsd el, hogy egy ügynökséggel vagy egyszemélyes vállalkozással szeretnél inkább együtt dolgozni.

Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, ezért itt egy gyors áttekintés.

Ha egy ügynökséggel dolgozol, gyakran több különböző terület szakemberei segítenek neked, a szövegírástól kezdve a márka tervezésén át egészen a komplexebb fejlesztésig, ha a weboldaladnak szüksége van rá, ami azt jelenti, hogy mindezen területek szakértelmét felhasználhatod a weboldaladon. Az ügynökségek gyakran rugalmasabb munkaerővel is rendelkeznek, így néha gyorsabban tudnak projekteket vállalni.

A hátránya - a belső kommunikáció és a feladatok összekeveredhetnek, ami az időbeosztás elhúzódásához és félreértésekhez vezethet, mivel nem mindig azzal a személlyel beszélsz, aki a tényleges munkát végzi. Az ügynökségek magasabb árat is felszámíthatnak, mivel lényegében egy nagyobb üzleti modell általános költségeit kell fedezniük, szemben az egyéni vállalkozókkal, akiknek csak saját maguknak kell fizetniük (és természetesen a költségeiket - adók, felszerelés, szoftverek stb).

Ha olyan webdesigner vagy, aki egy ügynökségnél szeretne elhelyezkedni - a Jooble-on találhatsz távmunkalehetőségeket Kezdő szintű webdesignerként.

Az egyéni tervezővel való munka előnye, hogy az a személy, akivel beszélsz, (általában) a tényleges munkát végzi, és így tisztában van azzal, hogy mit akarsz elérni. A félreértések és a projektidőzítés módosulásának kockázata is csökken. Az egyéni tervezővel való munka gyakran személyesebb és szorosabb kapcsolatot és folyamatot jelent, ami tökéletes, ha ez fontos számodra. Az árak is általában valamivel alacsonyabbak lehetnek a fent említett okok miatt.

Hátránya, hogy a terveződ valószínűleg inkább általános szakember (bár néha, ha a projekt megköveteli, megbízható kollégákat is bevonhat, vagy azt javasolja, hogy bizonyos projektelemeket, például a szövegezést vagy a márkaépítést, már előre készítsd el). Az is előfordulhat, hogy hosszabb ideig kell várnod, ha a terveződ népszerű, mivel kevésbé rugalmas "munkaerővel" rendelkezik, és persze fennáll annak a (bár csekély) kockázata, hogy ha valami történik - például a terveződ megbetegszik -, a projekted végül eltolódhat, mivel nincs olyan csapat, amely helyettesíthetné őt.

#8 Hogyan válassz webdesignert hetedik lépés: Nézd meg, milyen weboldal platformot használ a potenciális webdesignered

Squarespace, Wordpress, Wix, Shopify, Show-it… és még sorolhatnám. Fontos, hogy a webdesigner milyen platformon dolgozik, mivel nem minden platform egyformán működik. Egyes platformoknak van CMS (tartalomkezelő rendszer), amely része (vagy hozzá van adva - mint például a Wordpress téma), ami könnyebb szerkesztést és gyakran gyorsabb tervezést tesz lehetővé. Minden platformnak vannak előnyei és hátrányai, és kissé eltérő vállalkozásoknak és weboldaligényeknek felelnek meg.

Még nem sokat tudsz a weboldal platformokról? Olvasd el ezt a Squarespace vs. Wordpress cikket a további háttérinformációkért.

Az én javaslatom az, hogy végezz egy kis kutatást arról, hogy melyik platform fog a legjobban működni számodra és a weboldalad számára. Ha ezt megtetted, maradj nyitott. A platformok között sok átjárás van, és gyakran a tervező fontosabb, mint maga a platform (arról nem is beszélve, hogy egy jó tervező őszinte tanácsot fog adni neked a számodra legjobb platformmal kapcsolatban, és továbbküld, ha ez nem az a platform, amelyen ő dolgozik).

#9 Hogyan válassz webdesignert nyolcadik lépés: Nézd meg, mit tartalmaznak a webdesign csomagok

Nagyon fontos, hogy olyan webdesignert válassz, akinek olyan csomagjai vannak, amelyek megfelelnek az igényeidnek. Mint minden esetben, vizsgáld meg a projekted célkitűzéseit és elvárásaidat - lehet, hogy nincs szükséged mindenre, ami a hatalmas listán szerepel, ezért figyelj arra, hogy ne hagyd magad befolyásolni, csak mert a lista meggyőzőnek tűnik - gondold át, mire van szükséged, és ellenőrizd, mielőtt beleélnéd magad a csicsás extrákba.

Ez a blogbejegyzés egy átfogó listát tartalmaz azokról a dolgokról, amelyeket ellenőrizni kell, hogy a webdesign csomag tartalmazza (vagy nem tartalmazza).

Nem mindig arra kell összpontosítani, hogy mi van benne, hanem arra is figyelni kell, hogy mi nincs benne a webdesign csomagban - az is fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy mit kell esetleg máshonnan beszerezned vagy önállóan megcsinálnod.

#10 Nézd meg az árait, hasonlítsd össze más webdesignerekkel a piacon (és a költségvetéseddel!)

Mint a legtöbb befektetés, a legolcsóbb webdesigner nem mindig a legjobb választás, de ez sem mindig a rossz minőség jele - néha az új, igazán tehetséges tervezők alacsonyabb árakat kínálnak azért, hogy ügyfeleket vonzzanak, máskor a tervezők jelentős passzív jövedelemmel rendelkeznek, így alacsonyabb áron tudnak egyéni munkát végezni, mivel kevésbé támaszkodnak a jövedelmükre.

Hasonlóképpen a legdrágább webdesigner sem feltétlenül a legjobb weboldalt fogja elkészíteni, így ne tévesszen meg az a gondolat, hogy mivel sokba kerül, megéri - ez nem mindig van így.

Függetlenül a költségvetéstől, érdemes elgondolkodni azon, hogy mit kell fizetni a webdesignernek - különösen akkor, ha a projektről tárgyalunk - felelősségteljesen és tisztességesen kell eljárni. Ennek érdekében érdemes szem előtt tartani néhány tényezőt:

  • A webdesign olyan készség, amelynek fejlesztésére a webdesigner időt és pénzt fordított.
  • Abból, amit te fizetsz neki, a terveződ kifizeti az adót, a társadalombiztosítást, a platformot és egyéb általános költségeket, a marketinget és esetleg a személyzeti költségeket. Emellett a saját szabadságát és betegszabadságát is fedeznie kell, és esetleg magánnyugdíjat is fizetnie kell. Teljesen ésszerű feltételezni, hogy az általad fizetett összegnek nem sokkal több, mint 50-60%-át tartják meg.
  • A projektedből származó nettó jövedelme és a projektre fordított idő alapján (például a 2,5 hetes weboldal projektjeim esetében 2,5 hétig teljes munkaidőben dolgozom egy weboldalon) megközelítőleg meg tudod becsülni, hogy mennyit keres.

Természetesen nem a te felelősséged, hogy árakat vagy munkabért szabj a webdesignerednek, de az, hogy elkerüld, hogy minimálbérnél kevesebbet fizess valakinek egy olyan projektért, amely magas szintű technikai készséget és tudást igényel, minden bizonnyal egy jó üzletpolitikai döntés, és mint tervező, teljes szívemből támogatom, mert fontos az iparág egésze számára.

A tanácsom - végezz egy kis kutatást, és adj magadnak egy olyan költségvetési tartományt, amely ésszerű az elvégzendő munkához, majd célozd meg a megbeszéléseket és a kutatást olyan webdesignerek felé, akik többé-kevésbé ebbe a tartományba esnek. Még mindig nem tudod, hogy te készítsd el a weboldalad vafy szerződj webdesignerrel, akkor olvasd el ezt, mielőtt döntesz.

#11 Hallgass a megérzésedre, amikor webdesignert választasz

Nem tartozik a technikai tanácsok közé, de semmiképpen sem érdemes kihagyni. Miután végigvetted az 1-9. pontot a webdesigner kiválasztásakor figyelembe veendő tényezők listáján, a 10. pont a megérzésedet használja.

Mint minden döntésnél az életben vagy az üzleti életben, itt is vannak logikus részek, és vannak olyanok, amelyek… nos nem logikusak! Ne felejts el hallgatni a megérzéseidre, és azt is építsd be a döntéshozatalba. A legjobb döntésekhez végül is egy kis ész és egy kis szív kell.


Úgy gondolod, hogy remekül passzolnék a webdesign projektedhez? Írj nekem, és egyeztessünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekkapixels.blog.hu/api/trackback/id/tr8518441261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása